ciekawe czy tak samo mozna by bylo zrobic trimix ?? np zamiast tlenu puszczac hel :) no i jak to jest do tych mieszanek , czy po jakims czasie te gazy sie od siebie oddzielają??
Ubezpiecznie: DAN Sport Silver Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 2431 Skąd: Szczecin :)
Wysłany: 2011-12-26, 19:15
jacekvw napisał/a:
Oczywiscie ze tak mozna
To nie jest tak "oczywiste":
Analizator O2 analizuje zawartość O2, nie He.
Ograniczenia zawartości mieszanin wynikające z właściwości kompresora.
Dostęp do helu.
Uprawnienia do wykonywania mieszanin.
Świadomość zagrożeń.
Ale troche inaczej sie to miesza
Trzeba zastosowac automat jednostopniowy i bezposrednio z niego zapodawac do sprezarki hel a na koniec domieszac powietrze,
No i do tego oczywiscie analizator helowy, wiecej kombinacji, ale butle z helem do zera wyssiesz
Butla z helem wąż do balona . Wąż od kompresora do balona . Hel leci do balona a kompresor sobie pobiera hel z balona . Jak bardzo musimy odkręcić butlę z helem widzimy po objętości balona . Trochę licho to opisałem (fajny opis jak to zrobić był gdzieś na necie )
_________________ Demokracja umiera naturalnie tam ... gdzie zaczynają się pieniądze .
no ale ogólnie balonem czy kajmanem ,jestem ciekaw czy da rade zrobic tak tmx
Oczywiście.
Do momentu kiedy w butli przemysłowej masz ilość helu umożliwiającą przetaczania do danej butli nurkowej mieszasz parcjalnie.
Gdy już nie jesteś wstanie przetoczyć helu zawartego w butli przemysłowej do nurkowej gdyż ciśnienie w niej jest zbyt małe przez wymieniony balon lub kajman bijesz hel z butli przemysłowej do nurkowej przez sprężarkę.
Szukałem a nie znalazłem , z tego co wiem to sposób na balona między butlą z helem a kompresorem jest dość popularny wśród " sprężających hel "Może by na DT zapytać ?
_________________ Demokracja umiera naturalnie tam ... gdzie zaczynają się pieniądze .
uwazam ze gumowy balon nie bedzie dobrym rozwiazaniem to jak by w REBIE zamontowac spręzynę uciskającą worek powietrzny , za to zastosowania takiego balonu typu AMBU gdzie scianki sa nierozciagliwe jest jak najbardziej ok
Przy parcjalnym i obecnej cenie helu, za duzo kasy zostaje w butlach, wiec jedyne sluszne rozwiazanie to oproznienie butli prawie do zera.
Wiec powiem tak CN-bludive niedlugo bedzie mieszac TMX metoda ciagla. Ale najpierw musze skonczyc bank powietrza.
Ubezpiecznie: DAN Sport Silver Pomógł: 2 razy Wiek: 47 Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 2431 Skąd: Szczecin :)
Wysłany: 2012-10-07, 20:48
JacekKG napisał/a:
Przy parcjalnym i obecnej cenie helu, za duzo kasy zostaje w butlach, wiec jedyne sluszne rozwiazanie to oproznienie butli prawie do zera.
Wiec powiem tak CN-bludive niedlugo bedzie mieszac TMX metoda ciagla. Ale najpierw musze skonczyc bank powietrza.
Mozna bic parcjalnie i oproznic butle z helem do zera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Wszystkie prawa zastrzeżone. Powielanie treści zawartych na stronie bez zgody autora jest zabronione.
Administrator Forum Techniki Nurkowania informuje, że nie ponosi odpowiedzialności za treści wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, nawołujących do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Jednocześnie informuje, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 27